Zomertijd!

Ja, de zomertijd is weer ingegaan en ik geniet van de lente en de zon. In deze tijd van het jaar is de kracht van de zon zo voelbaar, de warmte heerlijk en merk ik steeds dat alles en iedereen daarop reageert. De natuur verandert iedere dag en tovert de prachtigste kleuren tevoorschijn, van paarse krokusjes tot gele narcissen tot roze bloesems aan bomen en allerlei zwoele geuren vullen de lucht. Vogeltjes kwinkeleren er al vroeg in de ochtend lustig op los en hebben hun eigen klok.

Zoals de natuur reageert op het zonlicht, zo reageren ook wij als mens en beïnvloedt het onze stemming. We gaan naar buiten, zijn vrolijker, genieten meer, gaan wandelen, fietsen, sporten, leven.  De natuur herinnert ons zo steeds aan onze ware natuur en aan het licht in ons, het licht van het zijn.

De warmte en kracht van de zon die zo goed voelbaar zijn in deze tijd, roept als vanzelf in me op de zon en het leven te eren. Mijn moeder, die 92 is geworden, zei in haar laatste jaar vaak: ‘Als ik ’s morgens wakker word, ben ik iedere dag weer blij dat ik er ben.’
Van oudsher wordt de zon als grootste lichtbron in allerlei culturen al vereerd, zoals in Egypte, Perzie en Griekenland. Uit India komt de groet aan de zon of Surya Namaskar zoals we die in yoga kennen. Dit is een reeks van opeenvolgende yogabewegingen en buigingen, die meestal kort na het ontwaken wordt gedaan, om zowel de nieuwe dag te verwelkomen als jezelf te begroeten. Je drukt daarmee je dank voor je bestaan als mens uit. De zonnegroet maakt het lichaam wakker, houdt het soepel en bevordert doorstroming en daarbij is het ook een ode aan je innerlijke zon, je essentie. Blij dat ik er ben!

Van harte beveel ik je de zonnegroet dan ook aan en nodig ik je uit eens een maand iedere dag met deze groet te beginnen. In de Yogalessen komt de Zonnegroet altijd wel een keer aan bod. Op donderdagochtend start er in april een reeks waarin je de 12 bewegingen leert en er zo vertrouwd mee kunt raken, met de bijbehorende mantra’s en hun betekenis. In grote lijnen zie je de houdingen van de zonnegroet in onderstaande afbeelding. In de yogalessen begeleid ik je daar verder in en zijn er ook vereenvoudigingen van de houdingen. Ook heb ik een zonnegroet op de stoel ontwikkeld voor ouderen of mensen met lichamelijke beperkingen. Meer informatie bij YogaJaya.

Om namaha sun!

  Yoga surya namaskar

 

One thought on “Zomertijd!

Comments are closed.