Yoga

Als je in verbinding met je ware natuur wenst te leven

YogaJaya biedt een vorm van yoga(therapie) aan, die je weer in contact brengt met de waarde in jezelf, je levenskracht. Je leert weer te luisteren naar je lichaam , naar je wezen en je natuurlijke staat van zijn.  Zo sta je toe dat de natuur je via yoga kan helen.

Het woord yoga betekent in verbinding zijn, samenzijn met wat je wezenlijk bent. In yoga ga je vanzelf respectvol om met jezelf, je lichaam en je omgeving. Yoga is dan ook niet alleen een lichaamshouding, maar ook een levenshouding (asãna). 

Light of BeingYoga is een zachte meditatieve en sensitieve vorm van yoga, die begint bij het voelen van de verbinding met jezelf en je lichaam. Ze is heartful en mindful; je gaat met aandacht om met jezelf en je lichaam in alle bewegingen. Deze warme aandacht is relevant om echt verbinding aan te gaan. Je wordt je bewust van al je gewoontehoudingen en komt zo weer in contact met je natuurlijke staat van zijn. Dat is soms ook confronterend en vraagt een bereidheid om te ontmoeten en echte veranderingen toe te staan, omdat niets verkeerd is, hooguit verkrampt is geraakt.

Meer informatie over Light of Being – Yoga

Adem

Met de adem stroomt het leven in ons en nemen we niet alleen zuurstof op, maar ook levensenergie. Die levensenergie wordt in de yoga prana genoemd. We hoeven niet te leren ademen, dat gaat op natuurlijke wijze, helemaal vanzelf. In yoga voelen we hoe de adem beweegt en de bewegingen ondersteunt. In de adembegeleiding raak je meer vertrouwd met het natuurlijke ritme van de adem en de helende werking ervan, als de adem vrijgegeven wordt zonder sturen of oordeel. Het voelen van de van nature vredevolle adem heet PeaceBreathing. De essentie van alle ademtherapie en pranayama is in de ‘PeaceBreathing’ teruggebracht tot één vredegevende ademvorm.

Meer informatie over Light of Being – Peace Breathing

Mantra gebeden (puja’s)

Light of Being-Puja’s zijn mantragebeden waarin we met energetische handgebaren op mantra en muziek innerlijke waarden uitnodigen en danken. In het Sanskriet is puja het woord voor gebed; het eren en herhalen van een geste. Ze zijn bedoeld om de verbinding met je essentie te erkennen en uit te drukken. Met de gebaren nodig je uit en bekrachtig je waarden die in je aanwezig zijn op mantra’s en muziek. Ze zijn een eenvoudige ingang tot je diepere gevoelslagen en verinnerlijking. Je kunt puja’s uitvoeren als onderdeel van je meditatie- of yogamomenten, het ondersteunt je om even los van de gewoonten en oppervlakkigheid van het ego te zijn.

Puja’s of Prayers zijn ook een vast onderdeel van de maandelijkse meditatiebijeenkomsten ‘Leven in Openheid’.

Meer informatie over Light of Being – Puja’s en Leven in Openheid

Mantra’s

In mijn begeleiding gebruik ik ook graag mantra’s. Een mantra is een combinatie van heilige lettergrepen,die samen door hun frequentie een kern van geestelijke energie vormen. Ze zijn vaak in het Sanskriet gezongen, een oude, zuivere taal. (Sanskriet komt van saṃskr̥tam, dat: samengesteld, volmaakt betekent.) Deze taal is verbonden met de oorsprong en kan door haar resonanties jou ook weer in contact brengen met je oorsprong.

Mantra’s worden beluisterd en gezongen om de geest te beïnvloeden, het denken te doorbreken door het herhalend toelaten van de mantra, en in contact te komen met de diepere emotionele waarde ervan, het contact met je innerlijke stem die je in het zingen uitdrukt.

Meer informatie over Light of Being Mantra zingen