Yoga bij YogaJaya

Als je in verbinding met je ware natuur wenst te leven

YogaJaya biedt een vorm van yoga aan, die je weer in contact brengt met de waarde in jezelf, je levenskracht. Je leert weer te luisteren naar je lichaam , naar je wezen en je natuurlijke staat van zijn.  Zo sta je toe dat de natuur je via yoga kan helen en kun je weer in contact komen met de vreugde (Jaya) van je bestaan in  harmonie met wat er is. YogaJaya biedt je daarbij begeleiding aan in yoga, adem, Indiase mantragebeden (puja), meditatie, energie en mantra.

Lotus YogaJaya 2014

Yoga

Het woord yoga betekent in verbinding zijn, samenzijn met wat je wezenlijk bent.
In yoga ga je vanzelf respectvol om met jezelf, je lichaam en je omgeving.
Yoga is niet alleen een lichaamshouding, maar ook een levenshouding (asana).

In yoga komt voor mij alles samen, ik ben gewoon verliefd op yoga. Opgeleid in de Hatha Yoga (de lichaamsgeoriënteerde Yoga) heb ik me verder verdiept in de Yoga filosofie en achtergronden en zijn mijn yogalessen naar een reflecterende, meditatieve yogavorm gegroeid in ‘Light of Being’-Yoga. Daarin ben ik opgeleid en geïnitieerd door Anandajay, een eigentijdse spiritueel leraar van Nederlandse afkomst, die deze vorm heeft ontwikkeld.

Light of Being – Yoga

‘Light of Being’– Yoga is een meditatieve vorm van yoga, die begint bij het voelen van de verbinding met jezelf en je lichaam. Light of Being – Yoga is pure mindfulness; je gaat met aandacht om met jezelf en je lichaam in alle bewegingen. Deze warme aandacht is relevant om echt verbinding aan te gaan. Je wordt je bewust van al je gewoontehoudingen en komt zo weer in contact met je natuurlijke staat van zijn.

Meer informatie over Light of Being – Yoga

Adem

Met de adem stroomt het leven in ons en nemen we niet alleen zuurstof op, maar ook levensenergie. Die levensenergie wordt in de yoga prana genoemd. We hoeven niet te leren ademen, dat gaat op natuurlijke wijze, helemaal vanzelf. In yoga voelen we hoe de adem beweegt en de bewegingen ondersteunt. In de adembegeleiding raak je meer vertrouwd met het natuurlijke ritme van de adem en de helende werking ervan, als de adem vrijgegeven wordt zonder sturen of oordeel. Het voelen van de van nature vredevolle adem heet PeaceBreathing. De essentie van alle ademtherapie en pranayama is in de ‘PeaceBreathing’ teruggebracht tot één vredegevende ademvorm.

Meer informatie over Light of Being – Peace Breathing

Mantragebeden (puja’s) en Meditatie

Meditatie betekent letterlijk in je midden zijn. Meditatie is een natuurlijk onderdeel van yoga. Het is een even tijd nemen voor jezelf door te gaan zitten, contact te maken en open zijn voor wat je ervaart, een voelen van dat je bent. Daardoor kom je vanzelf in je midden. Meditatie nodigt je uit alle dagelijkse beslommeringen even te laten, zodat in de ruimte die dan ontstaat, stilte en vrede ervaarbaar kunnen worden. In die stilte kan dan een diepere verbinding met jezelf ontstaan, zodat je weer voelt dat je een bezield wezen bent.

Light of Being-Puja’s zijn mantragebeden waarin we met energetische handgebaren op muziek innerlijke waarden uitnodigen. In het Sanskriet is puja het woord voor gebed; het eren en herhalen van een geste. Puja’s zijn bedoeld om de verbinding met je essentie te erkennen en uit te drukken. Met de gebaren nodig je uit en bekrachtig je waarden die in je aanwezig zijn op mantra’s en muziek. Ze zijn een eenvoudige ingang tot je diepere gevoelslagen en verinnerlijking. Je kunt puja’s uitvoeren als onderdeel van je meditatie- of yogamomenten, het ondersteunt je om even los van de gewoonten en oppervlakkigheid van het ego te zijn. Puja’s of Prayers zijn ook een vast onderdeel van de maandelijkse meditatiebijeenkomsten ‘Leven in Openheid’ in Akasha.

Meer informatie over Light of Being – Puja’s en Leven in Openheid

Mantra’s

In mijn begeleiding gebruik ik graag mantra’s. Een mantra is een combinatie van heilige lettergrepen,die samen door hun frequentie een kern van geestelijke energie vormen. Ze zijn vaak in het Sanskriet gezongen, een oude, zuivere taal. (Sanskriet komt van saṃskr̥tam, dat: samengesteld, volmaakt betekent.) Deze taal is verbonden met de oorsprong en kan door haar resonanties jou ook weer in contact brengen met je oorsprong.

Mantra’s worden beluisterd en gezongen om de geest te beïnvloeden, het denken te doorbreken door het herhalend toelaten van de mantra, en in contact te komen met de diepere emotionele waarde ervan, het contact met je innerlijke stem die je in het zingen uitdrukt.

Meer informatie over Light of Being Mantra avond