Light of Being-Yoga

Aandacht 

In deze zachte en meditatieve Yogavorm begin je in yoga in plaats van naar yoga toe te werken. Het begint met verbinding, met voelen waar jij bent, wat een bereidheid vraagt om te ontmoeten, ook wat er in jou ongemerkt gespannen of verkrampt is geraakt, en je ideeën en overtuigingen los te laten. De warme aandacht voor jezelf brengt op een natuurlijke manier veranderingen teweeg en maakt dat je anders omgaat met jezelf en je lichaam. 

Meditatie in beweging

We gaan daarbij uit van twaalf eenvoudige basishoudingen van het lichaam, die via verschillende zachte bewegingen worden aangenomen. Door de sensitieve aandacht zijn deze bewegingen vanzelf traag en vloeiend, als meditatie in beweging. 

Daardoor krijg je alle ruimte om jezelf te voelen en te luisteren naar wat je lichaam en energie je vertellen. Het reflecteert je ook hoe je met jezelf en met het leven omgaat. Wat je erin tegenkomt krijgt ruimte om er te zijn en je leert er liefdevol mee om te gaan.  Zo voel je dat Jij er weer mag zijn, met alles wat er is. 

Levensenergie

Hoe je je in het lichaam voelt en hoe je daarin aanwezig bent, bepaalt je levenshouding, wat in de yoga ãsana wordt genoemd. Light of Being-Yoga nodigt je uit om zo toegewijd met je lichaam en mogelijkheden om te gaan, dat je er rustig en wakker in aanwezig kunt zijn, en je van daaruit te openen voor de levensenergie, the Light of Being, die dan weer kan stromen tot in al je cellen.

Heel zijn

Deze affectieve manier van omgaan met jezelf brengt je in een diepe ontspanning, die doorwerkt op zowel fysiek, emotioneel, energetisch als mentaal gebied. Dat heeft dan invloed op je hele levenshouding en op alles wat je doet. Een ãsana is dan weer wat het ook letterlijk betekent: een houding van heel zijn.  Je leert zo dat niets tot yoga leidt, maar dat yoga je naar liefde, naar het zijn leidt. 

Surya ~ Zonnegroet

Een apart aspect in deze yoga is Surya, wat staat voor het bestaanslicht, de zon of zielslicht die ook in de mens is en op diverse manieren ervaren en geëerd wordt:  

~ Surya Namaskar
Uit India komt de groet aan de zon, in de yoga bekend als de Zonnegroet, of Surya Namaskar. Het is een eerbiedige groet en diepe buiging naar de 12 aspecten van de ziel, via een reeks van bewegingen die het lichaam soepel houdt, vitaliseert en de doorstroming bevordert.  Je leert de 12 houdingen en hun waarden met de bijbehorende mantra’s en hun betekenis.

~  Surya Puja
De Surya Puja is een mantragebed waarin je met eenvoudige gebaren dichtbij  jezelf je dankbaarheid voor de 12 betekenissen van je ziel vormgeeft via handbewegingen op mantra’s en muziek.

~ Surya Prabhana Pranayama
Deze ademhaling is eigenlijk een ademgebed. De adem beweegt rondom je ziel en je geeft de ziel een eervolle plaats door haar zo, te midden van die adem en van de beweging van je armen, het middelpunt van je bestaan te laten zijn. Het geeft een alomvattende uitdijende levensruimte vanwege het openen van de ademruimte, de lichaamsruimte, de energetische ruimte en de gevoelsruimte en spirituele belevingsruimte

~ Surya Mantra
De twaalf aspecten en benamingen van je zelf, je innerlijke zon worden op diverse manieren bezongen in mantra’s op muziek in de Light of Being Orchestrated Surya namaskar mantra om de beleving ervan te verdiepen en op je in te laten werken.

 


‘Yoga
is de uitnodiging
om heelheid
te ervaren.’

Anandajay